

TOP 10 TIPS
Top 10 tips effectief en goed slapen
Vaak is de oplossing simpel om effectiever en goed te slapen. Vooral door het veranderen van kleine dingen die een grote impact hebben. Wel is iedereen anders waardoor het vinden van wat voor jou de simpele oplossing is een puzzel kan zijn. Experimenteren is belangrijk omdat je daardoor gaat ontdekken wat voor jou wel of niet werkt.
Lees onderstaande tip 10 tips eens door en ontdek waarschijnlijk waar jij deze week al mee zou kunnen experimenteren. Veel plezier!
Tip 1:
Zorg voor voldoende ontspanning overdag. In onze maatschappij is het heel gewoon geworden om de hele dag “aan” te staan. Hierdoor produceren we veel stresshormonen en is het moeilijk om tot een goede ontspanning te komen die nodig is om te slapen. Wanneer je overdag leert om uit de activatie te gaan en even te ontspannen komt dit je slaap ten goede.
Tip 2
Probeer zoveel mogelijk een vast dag- en nachtritme aan te houden. Een hele uitdaging zeker als je wisseldiensten draait. Een regelmatig patroon verbetert echter je slaap. Als je wisseldiensten draait experimenteer dan met een voor jou passend ritueel voor het slapen gaan zodat je brein zich onbewust klaar maakt voor het slapen gaan.
Tip 3
Zoek overdag de buitenlucht op en beweeg. Door het licht wat je buiten opvangt (ook als het bewolkt is) help je je lichaam om de juiste hormonen aan te maken die je slaap/waak ritme reguleren. De beweging bevordert daarnaast de aanmaak van serotonine. Serotonine is het gelukshormoon wat op zijn beurt een voorloper is van melatonine, het slaaphormoon.
Tip 4
Ga niet naar bed met een te volle of te lege maag. Een te volle maag zorgt ervoor dat je lichaam hard moet werken om de spijsvertering goed te laten verlopen terwijl je juist je lichaam tot rust wilt brengen. Een lege maag zorgt er echter voor dat je mogelijk niet genoeg energie hebt om in slaap te vallen. Want ook voor het in slaap komen is energie nodig.
Tip 5
Leer piekergedachten herkennen. Ieder mens wordt ’s nachts een paar keer wakker. Dat geeft niets maar is vervelend als je gedachten je vervolgens ook wakker houden. Als je dit van jezelf herkent creëer dan een piekermoment op de dag waarop je aandacht geeft aan de zorgen. Gebruik hiervoor het piekermodel uit het webinar (roodmap van piekeren). Wordt je in de nacht nu nog wakker dan gaat het je waarschijnlijk steeds makkelijker af om het model te volgen en te ontspannen zodat je eerder terug in slaap valt.
Tip 6
Maak van je slaapkamer de juiste slaapomgeving. Gebruik hem alleen om te slapen en laat je mobiele devices bij voorkeur op een andere plek in huis. Zorg dat de kamer koel is, donker en let ook eens op je beddengoed en nachtgoed. Ademende materialen zorgen ervoor dat je lichaam makkelijker de temperatuur kan reguleren en dit komt je slaappatroon ten goede.
Tip 7
Wees matig met alcohol. Op alcohol slaap je vaak wel goed in maar het probleem zit hem dan vaak in de tweede helft van de nacht. Alcohol verstoort je REM slaap. Je wordt wakker en rusteloos waardoor je totale slaap verslechterd.
Tip 8
Drink minder koffie. Ben jij een echte koffieliefhebber? Koffie staat erom bekend dat het je extra energie geeft. Maar deze energie moet ergens vandaan komen. Ben je moe en heb je koffie nodig voor de energie? Dan is de kans groot dat je reserve energie gebruikt die extra lastig weer bij te tanken is. Daarnaast werkt koffie vocht afdrijvend. Heb je meer energie nodig? Experimenteer dan eens met het drinken van 1 of 2 glazen water en wacht dan 15 minuten. De kans is groot dat je dan meer energie hebt.
Tip 9
Lees het artikel over goede slaaphygiëne. In de kennisbank vind je een artikel over slaaphygiëne met talloze extra tips. Hier kun jij kijken en nagaan waar jouw winst te behalen valt. Kies er een aantal uit waar je mee gaat experimenteren. Onthou goed dat een experiment nooit kan falen. Wanneer iets voor jou niet blijkt te werken ga je gewoon een ander experiment aan.
Tip 10
Wil je echt aan de slag? Bekijk dan het 30-dagen uitdaging e-book eens. Je kunt dit gebruiken als extra stok achter de deur om 30 dagen lang te experimenteren zodat je kleine dingen verandert die een grote impact hebben.