TOP 10
TIPS
Tips Werkplezier en geluk
Vaak is de oplossing simpel om meer plezier in je werk te ervaren met meer geluksmomenten. Vooral door het veranderen van kleine dingen die een grote impact hebben.
Lees onderstaande tips eens door en ontdek waarschijnlijk waar jij deze week al mee zou kunnen experimenteren. Veel plezier!
Tip 1:
Vergroot je zingeving
Wanneer je onderdeel bent van iets dat groter is dan jezelf dan is de kans groot dat dit je plezier en geluk oplevert. Het nut van de energie die je in je werk stopt is onderdeel van je zingeving. Aan welke dingen draag je allemaal bij wanneer je aan het werk bent?
Tip 2
Geluksmomenten
Welke kleine momenten in je werk geven jou een gevoel van geluk? Ben je je hier altijd bewust van en hoe zou je nog meer van dit soort momenten kunnen inbouwen in je werk?
Tip 3
Zorg voor balans tussen werk en privé
Wanneer je met energie naar je werk toe gaat en ook genoeg energie aan het einde van de dag over hebt wanneer je naar huis toe gaat draagt dit bij aan je werkplezier. Wanneer je je bewust bent van de dingen in je werk die je veel energie kosten dan kun je kijken of dit in je cirkel van invloed ligt. Wat heb je nodig, of wat kun je doen om hier in iets te veranderen?
Tip 4:
Stress en ontspanning
Een te hoge werkdruk of stress op je werk zorgt ervoor dat je minder werkgeluk ervaart. Stress is niet altijd te voorkomen of te beïnvloeden. De tegenhanger van stress is het opzoeken van ontspanning om tot rust te komen en om je batterij op te laden. Waar word je ontspannen van of wat kun je doen om even een momentje voor jezelf te vinden (al is dit even op de toilet om een paar keer diep in en uit te ademen)?
Tip 5:
De 12 geluksfactoren van je werk
Hieronder vind je de 12 geluksfactoren die belangrijk zijn voor je werkgeluk. Wanneer je je bewust bent van deze factoren kun je kijken waar en hoe je hier invloed op uit kunt oefenen om je werkgeluk te vergroten.
-
De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet (autonomie)
-
Gebruik kunnen maken van je sterke kanten, je kwaliteiten
-
De mate van uitdaging, waarbij ‘gemiddeld lastig’ het beste is
-
Veel afwisseling, maar ook weer niet zoveel dat het stress oplevert
-
Weten wat er van je verwacht wordt
-
Voldoende en prettige sociale contacten
-
Een passend salaris
-
Veilige en plezierige werkomgeving
-
De mate van waardering voor het werk door jezelf en anderen
-
Een goede baas
-
Voldoende toekomstperspectieven
-
Een organisatie waar je eerlijk behandeld wordt